Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το "Μινοράκι στον "Λαμιακό Τύπο"

Το "Μινοράκι" μας παρουσιάστηκε από την εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" στο φύλλο αρ. 19496 του Σαββάτου 12 & Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 2009. Παραθέτουμε πλήρες το άρθρο που γράφτηκε κι ευχαριστούμε την εφημερίδα για την προβολή του ιστολογίου μας.

Από τις αρχές της σχολικής χρονιάς κυκλοφορεί στην ηλ. δ/νση http://minoraki2.blogspot.com/ το ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Λαμίας σε μορφή blog. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής Δημήτρης Γρίβας, πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες του μαθήματος της μουσικής που σκοπό έχει απ’ τη μια να προβάλει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς αλλά και την φωνή των παιδιών για τα πολιτιστικά θέματα κι απ’ την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών πέρα από τη σχολική τάξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το «Μινοράκι» δίνει την ευκαιρία για πολλές διαθεματικές προεκτάσεις, αφού οι μαθητές πρέπει να χειρίζονται το λόγο (γλωσσικά μαθήματα), την εικόνα (εικαστικά), τον υπολογιστή (πληροφορική), την επικοινωνία (κοινωνική πολιτική αγωγή), την εύρεση και διαχείριση της είδησης. Λειτουργεί με συντακτική ομάδα, ενώ όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να γράψουν και να προβάλλουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Στο «Μινοράκι» θα βρούμε θεωρητικά και ιστορικά θέματα μουσικής, εργασίες των μαθητών για το μάθημα της μουσικής, στοιχεία και προβληματισμούς της σχολικής καθημερινότητας, θέματα με κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και μουσικές επιλογές, γελοιογραφίες, κουίζ, αλληλογραφία και κριτικές. Επίσης, θα βρούμε εκτενή αναφορά στην μουσική ομάδα του σχολείου που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια της κι ετοιμάζεται για σειρά εκδηλώσεων,.

Το «Μινοράκι» έχει όλα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού σχολικού περιοδικού, αλλά η ηλεκτρονική μορφή του δίνει περισσότερες δυνατότητες, όπως να ακούσει κάποιος τις μουσικές επιλογές, να δει βίντεο, να διαβάσει παλιότερα άρθρα, η αρθρογραφία να προσαρμοστεί στα γεγονότα της στιγμής, να προβληθούν εργασίες μαθητών, ενώ ξεπερνά δυσκολίες όπως η αμεσότητα της είδησης, το οικονομικό κόστος, η διακίνηση, ο χρόνος εργασίας.

Από τα θέματα ξεχωρίσαμε:

«Τα τραγούδια της θάλασσας» μια μουσική παρέμβαση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Μαλιακού, «Τα κάλαντα των Φώτων» μια συλλογή καλάντων από τα χωριά του νομού Ευρυτανίας, «Μουσική και Εικαστικά» έργα των παιδιών της Γ΄ Γυμνασίου για το μάθημα της μουσικής.

Στα άμεσα σχέδιά του το «Μινοράκι» έχει να παρουσιαστούν συνεντεύξεις από αρμόδιους και υπεύθυνους για τον πολιτισμό της περιοχής μας, να προβάλει τις τοπικές πολιτιστικές προσπάθειες και να αναδείξει τις πολιτιστικές αξίες που χάνονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου